"Laat het verleden niet bepalen wie je bent,
maar laat het een onderdeel zijn van wie je gaat worden"

Het op jonge leeftijd verliezen van een dierbare door de dood kan worden ervaren als een zeer ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Naast het moeten missen van iemand die zo dicht staat, is er ook het verlies van het gezin zoals het geweest is. Dit heeft vaak een verstorende invloed op de ontwikkeling van het kind en hoe deze later als volwassen mens in het leven kan staan. Ook de dynamieken en onderlinge relaties binnen het gezin kunnen onder spanning staan, wat stress kan veroorzaken.

Wat voor kinderen meespeelt, is de loyaliteit die zij hebben naar hun ouders. Kinderen storten zich vaak op het zorgen voor de ouders en andere broers en zusjes. Hierdoor kan het zijn dat ze hun eigen rouwproces niet erkennen en wegduwen.

Eenmaal in het volwassen leven, kan het verdriet weer van zich laten horen via een plotse ernstige gebeurtenis die het verleden weer oproept, of door chronische klachten zoals geen levenslust, depressie, eenzaamheid, burn-out, relatieproblemen,...  Jong verlies, verlate rouw is een groep niet erkende rouwende in onze maatschappij. In therapie is het mogelijk om dit oude verdriet, deze oude pijn die soms onbewust mee je leven bepaald en een struikelblok kan vormen in je huidige leven toch nog te accepteren en los te laten. Los laten in die zin dat het oude verdriet een plekje krijgt en de liefde bewaart kan blijven.

Praktijk adressen

Grensstraat 17
4709 PG Nispen (NL)
(ingang via "De Torteltuin")
Zie op Google Maps

Koekoekstraat 32
2910 Essen
Zie op Google Maps

Een individuele therapeutische sessie duurt één uur en gebeurt steeds op afspraak. De prijs is 70 euro per sessie.

Een koppel of gezinsgesprek vraagt soms meer tijd dan het voorziene uur en is de vergoeding hiervan afhankelijk .